Utószezonban nyaraló pár

2024. augusztus 6.

Nyaralás az utószezonban? Számos előnye van.

Az utószezonban nyaralni egyre népszerűbb. A nyárutó–őszelő időszaka nyugalmasabb pihenést ígérhet a főszezonnál, hiszen biztosan marad elegendő napágy a tengerparton és a medencénél, nem kell 30 percig sorba állni egy fagyiért, a sétányokon pedig nem tapossuk le 2 percenként egy másik ember papucsát. Sokak számára pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a hőmérő higanyszála szeptemberben már kisebb eséllyel verdesi a 40 fok körüli értékeket.

Az utószezon Európában jellemzően szeptembertől októberig tart – azonban, ha más földrészre utazunk, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mely hónapok a legalkalmasabbak a látogatásra. 

 Akárhová is utazik, utószezonban se feledkezzen meg az utasbiztosítás megkötéséről.  

 

Miért érdemes az utószezonban utazni?

Kevesebb turista, kisebb tömeg

A nyári főszezonban a népszerű úti célok olyannyira zsúfoltak lehetnek, hogy a pihenésnek szentelt napjaink élvezeti értéke akár jelentősen is csökkenhet.  

Mindenhol sorokba ütközünk, a mosdótól a büféig, a vízben a SUPok és szörfdeszkák kerülgetik egymást, és időről időre vagy mi találunk valakit fejen egy labdával, vagy a mi fejünkön landol mások frizbije. Ezek persze nagyszerű, örömteli pillanatok, és igazi nyári életérzést hordoznak magukban – nem csoda, hogy a gyerekek többnyire imádják a tömött tengerpartokat, még ha azok olykor a nagy gonddal megépített homokvár rovására is mennek. A felnőttek viszont nem mindig vágynak a nyüzsgésre, néha elég nekik a tenger morajlása is egy csendesebb partszakaszon – és a két perc alatt beszerezhető fagyi. 

Kellemes időjárás

Az időjárás az utószezonban még mindig elég meleg ahhoz, hogy élvezni lehessen a tengerparti nyaralást, de a homok, vagy a kis kavicsok már papucs, vagy törölköző nélkül sem égetnek – a levegő ebben az időszakban már ritkán forrósodik fel a nyárközepi, sokak számára kellemetlen szintekre. A klímaváltozás miatt ugyan kiszámíthatatlanabb az időjárás, az európai hőhullámok szeptemberben vagy májusban is elképzelhetővé váltak, de még mindig igaz, hogy ezekben a hónapokban kisebb eséllyel tapasztaljuk meg a 40 fok körüli tengerparti hőmérsékletet. 

Rugalmasabb programok

Mivel kevesebb turista van, ezért nemcsak a tengerpartok, de a tengerparti óvárosok, a népszerű piacok és a környékbeli templomok, természeti látnivalók, települések is kevésbé zsúfoltak.  Ez lehetőséget ad arra, hogy kényelmesebben, kapkodás nélkül fedezzük fel az adott régiót. 

Kedvezőbb árak lehetnek

Az utószezonban a szállodák és a légitársaságok kínálhatnak ugyan kedvezményeket, hogy kitöltsék az üres helyeket, de ez ma már nem annyira jellemző, mint akár 10 éve volt, mivel az utószezonban is sokan utaznak. A főszezon egyre korábban kezdődik és egyre később ér véget. Az emberek utazási szokásai ráadásul nemcsak az utazás időpontját illetően tolódtak ki, de az időtartam tekintetében is megváltoztak: jellemző, hogy egy évben akár többször is utaznak, viszont a desztinációkon jelentősen kevesebb időt töltenek, mint ahogy az 1-2 évtizede még jellemző volt. Az utazás - és így az árak - szezonalitása ennek tekintetében már nem jellemző a régebben megszokott mértékben. 

A tengerpartokon persze találkozhatunk még némiképp alacsonyabb árakkal szeptembertől, de ha a pihenés más változata mellett tesszük le a voksunkat (pl. városlátogatás), elképzelhető, hogy az árak változatlanok maradnak a nyári csúcshoz képest. 

Mesés ősz eleji tengerpartok

Split, Horvátország

Split, Horvátország egyik legrégebbi és legnagyobb városa, ennek megfelelően bőven akad látnivaló a csodás tengerpartokon kívül is. A turisták számára kötelező program Diocletianus palotájának meglátogatása. A római császár által a 4. században épített monumentális épületegyüttes ma az UNESCO Világörökség része.  

Split óvárosa szűk, macskaköves utcáival, középkori templomaival és hangulatos tereivel minden látogatót elvarázsol, noha a Horvátországot jól ismerőknek az alap hangulat ismerős lehet a környező kisvárosokból is. Splitet a pezsgő kulturális élet, a környékbeli mesés strandok és a relatív déli elhelyezkedés igazán kiváló desztinációvá teszik az utószezon szerelmesei számára.  

Izola, Szlovénia

Olasz eredetű neve és földrajzi, stratégiailag fontos elhelyezkedése okkal sugallja, hogy Izola (jelentése: sziget) városa igen gazdag történelemmel rendelkezik. A ma Szlovénia tengerpartját ékesítő meseszép kisváros a középkorban még a Velencei Köztársaság, majd pedig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Szlovéniához az ország 1991-es függetlenedése óta tartozik. Magyarországról jóval kevesebben látogatják, mint a horvát partokat, pedig autóval mindössze 5 óra alatt már el is érhetjük a szlovén gyöngyszemet, ráadásul az odavezető úton is megannyi lélegzetelállító helyet csodálhatunk meg. 

Kréta, Görögország

Kréta az egyik legnépszerűbb görög sziget, amely az utószezonban is vonzó úti cél marad – sőt, a nyári forróság fokozódása miatt egyre inkább kedvelhető a szeptemberi, mint a júliusi Kréta. Szeptemberben és októberben az időjárás még mindig meleg és napos. Kréta a tenger mellett különleges történelmi és kulturális látnivalókat is kínál, mint például a Knosszoszi palota vagy a régi velencei kikötő Heraklionban. A sziget gyönyörű strandjai, például Elafonissi és Balos, ilyenkor nyugodtabbak és kevésbé zsúfoltak. 

Utasbizosításáról ne feledkezzen meg - védje magát az extra költségektől és a tanácstalan helyzetektől!

Oszd meg másokkal