horvát nemzeti park

2024. július 22.

Ismeri ezeket a tengerközeli nemzeti parkokat? Megéri megismerni!

Habár a nyaralás legfőbb célpontjai jellemzően a tengerpartok, ha már útra kelünk, megéri felfedezni a környéket is. A következőkben kedvelt tengerparti üdülőhelyeket, és a hozzájuk közel eső, autóval maximum 1-2 óra távolságra található nemzeti parkokat mutatunk be – egy-egy érdekességgel és gasztronómiai kedvcsinálóval körítve.

Mielőtt útnak indul, ne feledkezzen meg utasbiztosításáról. Mivel a legtöbb európai desztinációra autóval, vonattal vagy repülőgéppel is el lehet jutni, ezért javasoljuk, hogy az utazás módjának legmegfelelőbb utasbiztosítási fedezeteket válasszon.

Opatija és a Plitvicei-tavak Nemzeti Park (Horvátország)

Tudnivalók az utazáshoz Magyarországról

Opatija könnyen megközelíthető Magyarországról autóval, a Budapest és Opatija közötti távolság kb. 500 km, ami nagyjából 5-6 órás utazást jelent. Az útvonal egyszerű, az M7-es autópályán keresztül, majd Horvátországban az A4-es és A6-os autópályákon haladva érhető el a tengerparti város. Vonattal utazva Budapesttől Zágrábig érdemes menni, majd onnan autóbusszal vagy vonattal Opatijába. 

Strandok és nemzeti park

Opatija leginkább a pazar, az Osztrák-Magyar Monarchia korából rámaradt elegáns építészeti stílusáról ismert. Nemcsak a városközpontban találhatók impozáns, szemet gyönyörködtető épületek, de az azt egyik oldalról védelmező hegyoldalon, valamint a másik oldalról szegélyező tengerparti sétány mellett sem ritka látvány egy-egy meseszép villaépület. A város strandjai többnyire kavicsosak, tiszta vizűek és jól karbantartottak – tökéletesek a fürdőzéshez és napozáshoz.  

A közeli Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország egyik legnagyobb természeti kincse, híres az egymásba folyó tavakról és a lenyűgöző vízesésekről. A park területén több túraútvonal is található. 

Gasztronómia

Ha Horvátország, akkor természetesen friss halételek, tengeri herkentyűk, helyi borok és olívaolaj, na meg persze a híres pršut (szárított sonka).  

Tudta?

Opatijában található a világ egyik legrégebbi turisztikai sétánya, a Lungomare, vagy hivatalos nevén Ferenc József sétány, amely 12 km hosszan húzódik a tengerpart mentén és gyönyörű kilátást nyújt az Adriára. Építését 1889-ben fejezték be, tehát több mint 130 éves múltra tekint vissza. A regénybe illő sétány Opatija városától a szomszédos Volosko és Lovran településeken át húzódik. Aki Opatija környékére utazik, annak megéri legalább egyszer végigsétálni rajta. 

Costa Brava és Cap de Creus Nemzeti Park (Spanyolország)

Utazás Magyarországról

A Costa Brava Magyarországról könnyen elérhető repülővel, a legközelebbi repülőtér Girona, amely népszerű célpont a fapados légitársaságok körében. Budapestről közvetlen járatok is indulnak Girona vagy Barcelona felé, ahonnan autóval vagy vonattal lehet tovább utazni a Costa Brava üdülőhelyeire, mint például Roses vagy Cadaqués. Autóval a Budapest-Girona útvonal kb. 1800 km, ami több napos utazást igényel, de amennyiben az időnkbe belefér, megéri, hiszen ebben az esetben maga az út is hatalmas élményt jelent. 

Strandok és nemzeti park

A Costa Brava partvidéke híres gyönyörű, sziklás strandjairól és kristálytiszta vizeiről. A strandok változatosak, homokos partoktól a rejtett öblökig egyaránt várják a nap és a sós hullámok kedvelőit.  

A Cap de Creus Nemzeti Park Spanyolország legkeletibb pontján található, és lenyűgöző, sziklás partvidékeiről, valamint természeti szépségeiről ismert. A park területén több túraútvonal is található, amelyek fantasztikus kilátást nyújtanak a tengerre. 

Gasztronómia

A Costa Brava gasztronómiája kímélő, mégis energiadús fogásokkal várja a turistákat – a tenger gyümölcseitől a hagyományos katalán ételekig minden megtalálható itt. A régió híres ételei közé tartozik a paella és a különféle tapasok. Az ideutazók különösen az Empordà borvidékről származó borokat kedvelik. 

Tudta?

Itt élt és alkotott Salvador Dalí, a szürrealista festészet egyik legnagyobbja. A Cadaqués közelében található Figueres városában látogatható Dalí Múzeum részletesen bemutatja életművét. 

Costa Smeralda és Maddalena Nemzeti Park (Olaszország, Szardínia)

Utazás Magyarországról

Costa Smeralda elérhető repülővel Magyarországról, a legközelebbi repülőtér Olbia, ahová közvetlen járatok is indulnak Budapestről a nyári szezonban. Olbiából autóval vagy busszal lehet tovább utazni a Costa Smeralda különböző üdülőhelyeire, mint például Porto Cervo vagy Baja Sardinia. Autóval is el lehet jutni Szardíniába, ehhez komppal kell átkelni az olasz szárazföldről. 

Strandok és nemzeti park

Costa Smeralda híres kristálytiszta vizű strandjairól és luxus üdülőhelyeiről, ahol a látogatók gyönyörű, homokos partokon pihenhetnek. A strandok többsége jól felszerelt, kiváló szolgáltatásokkal és fantasztikus panorámával.  

A Maddalena Nemzeti Park része az UNESCO Világörökség részét képező Tavolara-Punta Coda Cavallo tengeri területnek, amely természeti sokszínűségéről, biodiverzitásáról híres. A park területén található Budelli szigetet rózsaszín homokos strandja, a Spiaggia Rosa miatt emlegetik, amely jellegzetes színét korallok és kagylók maradványaitól kapja. 

Gasztronómia

Szardínia gasztronómiája híres a friss tengeri ételekről, mint például a bottarga (szárított halikra) és a fregola (helyi tészta). A sziget specialitásai közé tartozik a pecorino sajt és a különféle halételek. 

Tudta?

Szardínián található a világ egyik legidősebb népcsoportja, és a sziget az úgynevezett "Kék Zónák" egyike, ahol az emberek kiemelkedően hosszú életet élnek. A helyiek körében különösen magas a száz éven felüli emberek aránya, amit a mediterrán étrendnek, az aktív életmódnak és a szoros családi kötelékeknek tulajdonítanak. 

Zakynthos és Zakynthos Tengeri Nemzeti Park (Görögország)

Utazás Magyarországról

Zakynthos szigete könnyen megközelíthető Magyarországról repülővel. Budapestről a nyári szezonban közvetlen járatok indulnak a Zakynthos Nemzetközi Repülőtérre, amely a sziget déli részén található. Autóval is lehetséges eljutni, de ebben az esetben Görögország szárazföldi részéről komppal lehet átkelni Zakynthosra. 

Strandok és nemzeti park

Zakynthos egyik legismertebb strandja a Navagio-öböl, más néven Hajóroncs-öböl, amely festői szépségével vonzza a látogatókat. A sziget számos más strandja is kiválóan alkalmas fürdőzésre és pihenésre, mint például Laganas és Kalamaki.  

A Zakynthos Tengeri Nemzeti Park a sziget déli részén található, és különösen a tengeri teknősök, a Caretta caretta (álcserepes teknős) védelméről ismert. A park területén számos ösvény és természetvédelmi terület található, amelyek felfedezése pihentető élményt nyújt.  

Gasztronómia

Zakynthos gasztronómiája gazdag ízletes, helyi specialitásokban, mint például a "soutzoukakia" (fűszeres húsgombóc) és a "skordostoumbi" (padlizsán fokhagymával). A sziget borai, különösen a Verdea bor, szintén híresek.  

Tudta?

Érdekesség, hogy Zakynthos a híres görög költő, Dionysios Solomos szülőhelye, aki a görög himnuszt írta, és akinek emlékét múzeum és szobor is őrzi a szigeten. 

Tudja már, hogy hová utazik? Akkor jöhet a legmegfelelőbb utasbiztosítás kiválasztása! 

Oszd meg másokkal