horvátország

2024. július 17.

Hasznos tudnivalók horvátországi autós nyaraláshoz

Horvátország gyönyörű tengerpartjai és festői városai számos magyar turistát vonzanak. Az autós utazás népszerű módja az ország felfedezésének, hiszen rugalmasságot és szabadságot biztosít az utazóknak a horvátországi nyaralás során. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt, hogy az utazás zavartalan és kellemes legyen.

Fizetőkapuk és útdíjak vannak autópálya matrica helyett

Horvátországban a főbb autópályák használatáért útdíjat kell fizetni. Itt az autópályák használatához nincs szükség matricára, mivel a díjat a fizetőkapuknál kell rendezni. Fontos, hogy mindig legyen nálunk elegendő készpénz vagy bankkártya az útdíjak kiegyenlítéséhez.

Szerencsére az autópálya-használat 2024-ben nem drágult, azaz a 2023-as díjakat kell euróban fizetnünk. Az útdíj összege az útszakasz hosszától és az autó kategóriájától függ. HAC weboldalán található útdíj kalkulátor segítségével könnyen kiszámítható a várható költség. Amennyiben például a Krk sziget az úticélunk, úgy az A4-es autópályán 5,8 eurót kell először fizetnünk a Gorican–Zágráb szakaszon, míg Zágrábtól a Krk szigetig további 8,1 eurót, azaz összesen 13,9 euró lesz az autópálya-használat díja.

Határátlépés

Magyarországról Horvátországba történő határátlépés egyszerű: a magyar állampolgároknak elegendő személyigazolvánnyal rendelkezniük. Az autóvezetőnek érvényes jogosítvánnyal, gépjármű forgalmi engedéllyel, illetve érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. A KGFB érvényességének igazolására elegendő a rendszámunk Horvátországban, ám a legbiztosabb megoldás, ha rendelkezünk zöldkártyával (nemzetközi biztosítási igazolás). 

Alkoholos vezetés

Horvátországban szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholos vezetésre. Az általánosan megengedett véralkoholszint 0,5‰, de kezdő vezetők és hivatásos sofőrök esetében ez 0,0‰. Kezdő vezetőnek az minősül, aki nemrég szerzett jogosítványt és még nincs elegendő vezetési tapasztalata. Hivatásos sofőrök esetében ez szigorúbb, mivel munkájukból adódóan rendszeresen vezetnek. Az alkohol fogyasztása vezetés előtt szigorúan kerülendő, mivel a szabályok megszegése súlyos bírságot von maga után. 

Üzemanyagárak

Horvátországban az üzemanyagárakat kéthetente állapítják meg, de általában hasonlóak a magyarországi árakhoz. Benzinkutak az autópályák mentén, városokban és kisebb településeken is megtalálhatóak. A jelenlegi árakat az Európai Bizottság hivatalos oldalán lehet vagy a www.holtankoljak.hu oldalon lehet ellenőrizni.

Sebességhatár és parkolás

Nagyobb autós utazás előtt fontos még pár szempontot figyelembe venni. Ilyenek például az adott ország sebességhatárai és parkolási lehetőségei:

  • Horvátországban a sebességhatárok
    • autópályán 130 km/h
    • országúton 90 km/h
    • lakott területen 50 km/h.
  • Parkolás: A nagyvárosokban és turisztikai központokban a parkolásért fizetni kell. Érdemes előre tájékozódni a parkolási zónákról és díjakról. A parkolás díja átlagosan 1,5-2 euró, de a frekventáltabb területeken ez még följebb mehet.

Gépjármű asszisztencia

A kötelező biztosítás nem fedezi a károkat, ha az autónk útközben meghibásodik. Ha nincs gépjármű assistance biztosításunk, egy rosszkor bekövetkező műszaki hiba megzavarhatja a nyaralást. A gépjármű assistance biztosítás célja, hogy műszaki hiba esetén enyhítse a kellemetlenségeket. Fedezi a jármű szállításának és javításának költségeit, és szükség esetén az autóbérlés, hazautazás, illetve szállás költségeit is. 

A gépjármű asszisztencia tehát a következő esetekben nyújthat fedezetet:

 

  • Műszaki hiba esetén (például ha lemerült akkumulátor vagy defekt esetén).
  • Fedezi a jármű szállításának és javításának költségeit, akár helyszíni, akár szervizben történő javításról van szó.
  • Ha a jármű nem javítható, fedezi a jármű hazaszállításának költségeit.
  • Ha szükséges, fedezi az autóbérlés díját.
  • Fedezi a saját hazautazás költségeit vonattal vagy repülőgéppel.
  • Ha a kár az úti céltól távol következik be, fedezheti az elszállásolás költségeit a javítás helyszínén.
  • Fedezheti a továbbutazás költségeit.
  • A biztosító akár sofőrt is küldhet a káreset helyszínére.

Utasbiztosítás

Minden külföldi utazásnál kulcsfontosságú az utasbiztosítás, hiszen az utazás teljes költségéhez képest, illetve egy esetleges balesetből adódó egészségügyi ellátáshoz képest marginális összeget jelent a biztosítási díj. Autós utazás esetén érdemes olyan utasbiztosítást választani, ami tartalmazza a fent említett gépjármű asszisztenciát. Az online utasbiztosítás kalkulátor használatával, sorban állás nélkül összehasonlíthatja az Ön számára legmegfelelőbb utasbiztosításokat! 

Útvonaltervezés és navigáció

Az utazás megtervezéséhez érdemes GPS-t vagy online térképszolgáltatást használni, mint például a Google Maps vagy a Waze. Ezek a szolgáltatások valós idejű forgalmi információkat nyújtanak, és segíthetnek elkerülni a dugókat. Az offline térképek letöltése is ajánlott, hogy internetkapcsolat nélkül is navigálhassunk. Fontos, hogy állítsuk be az autópályák használatát az alkalmazásokban a prefenciáink szerint, nehogy végül kisebb utakon, jóval lassabban kelljen a külföldi szakaszon utaznunk.

Telefonos segítség

Hasznos lehet, ha előre feljegyezzük a fontosabb segélyhívószámokat:

  • Rendőrség: 192
  • Mentők: 194
  • Tűzoltóság: 193
  • Horvát Autóklub: +385 1 4640 800

Az Európai Unió tagjaként Horvátországban is érvényes az egységes 112-es segélyhívószám, amelyen minden sürgősségi szolgáltatást el lehet érni.

Valuta és fizetési módok

Horvátország hivatalos pénzneme az euró. Sok helyen lehet bankkártyával fizetni, de érdemes készpénzt is magunknál tartani kisebb vásárlásokhoz, piacokon és parkolásnál. A bankkártyás fizetés általában problémamentes, de mindig ellenőrizzük a bankunkkal a külföldi tranzakciókra vonatkozó díjakat és feltételeket.

Az alapos felkészülés és a helyi szabályok ismerete segít abban, hogy az autós utazás Horvátországban zökkenőmentes és élvezetes legyen. Biztonságos utat kívánunk!

Oszd meg másokkal