4 város Európában ahová érdemes ellátogatni idén ősszel

2024. szeptember 3.

4 város Európában, ahová érdemes ellátogatni idén ősszel

Ahogy a nyári kánikula hosszú hetek után végre enyhül, úgy ismét egyre jobban esik a városok pezsgése. Ennek megfelelően ebben az időszakban olyan híres európai gasztronómiai és kulturális programsorozatok, fesztiválok kerülnek megrendezésre, amelyek között sokan találhatnak kedvükre valót. Cikkünkben összeszedtünk négy nagy kedvencet.

Külföldi városlátogatásai tervezésekor ne feledkezzen meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Ljubljana, Szlovénia: November Gourmet Ljubljana

A November Gourmet Ljubljana gasztronómiai fesztivál a szlovéniai gasztronómia és borászat ünnepe, amely során a látogatók kóstolókon, tematikus vásárokon, főzőbemutatókon és kulináris sétákon vehetnek részt. A programsorozathoz november során számos kijelölt étterem is csatlakozik, amelyekben többek között Márton napi specialitásokkal készülnek a gasztroélmény-vadászok számára.

Nemcsak a helyi séfek és borászok mutatják be értő munkájuk kimagasló minőségű eredményét, de a folyékony kenyér rajongói sem maradnak ízletes ingerek nélkül. Az alkoholos italok, a sör és a bor mellett külön tematikát kapnak a kávékülönlegességek, kávékóstolók, valamint – valódi őszi specialitásként – az ínycsiklandó szárított gyümölcsök elkészítésének körülményeit is megismerhetik majd az érdeklődő idelátogatók. Az ínyencek számára ez a fesztivál igazán sokat adhat, ráadásul Magyarországról autóval, vagy tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető a szlovén főváros.

Miért érdemes még idelátogatni? Ljubljana a zöld városok egyik ékköve, tele parkokkal és sétálóutcákkal. A város ikonikus látnivalói közé tartozik a Ljubljanica folyó partján elhelyezkedő óváros, a különösen szonettjeiről ismert France Prešeren (1800–1849) romantikus szlovén költőről elnevezett központi tér, vagy a Sárkány híd, amelyen a Ljubljanicán átkelők biztonságát négy sárkány is óvja (két-két sárkányszobor csodálható meg mindkét hídfőnél). Ljubljana egyébként kényelmesen felfedezhető gyalogosan és biciklivel egyaránt, nincs szükség autóbérlésre vagy városi tömegközlekedésre.

Salzburg, Ausztria: Szent Rupert nap (Rupertikirtag)

A Rupertikirtag Salzburg védőszentjének, Szent Rupert püspöknek a tiszteletére rendezett négynapos ünneplés, amely minden évben szeptember 24-e környékén (Rupert nap) kerül megrendezésre a 145 ezer főt számláló osztrák tartományi székhelyen. 2024-ben négy napig, szeptember 20-24. között tart majd az ünneplés, amely során a salzburgi Alte Markt, a Residenzplatz, a Mozartplatz, a Domplatz és a Kapitelplatz is megtelik nyüzsgéssel, élettel és persze rengeteg helyi finomsággal.

A felnőttek és gyerekek számára egyaránt szórakoztató játékokon túl sok-sok árus, asztalukon pedig megannyi helyi finomság várja az érdeklődőket. A program minden rendezvénynapon legkésőbb 22 órakor véget ér, beleértve az étel-és italkiszolgálást, így nem kell aggódni, hogy másnap kipihenetlenül kell újrakezdeni az ünneplést.

Miért érdemes még idelátogatni? Mozart szülővárosaként Salzburg a klasszikus zene rajongóinak valódi zarándokhelye. A zeneszerző-óriás szülőháza ma múzeumként üzemel, de ezt leszámítva is a város számos pontja emlékeztet minket a világhírnevet szerző hajdan élt zsenire. A zenerajongók mellett a barokk építészet kedvelői is valódi kincsesbányára lelhetnek Salzburg óvárosában, amely mesés barokk épületei révén az UNESCO Világörökség része. Az óvárosban találjuk a híres palotát, a Mirabell kastélyt és annak barokk szobrokkal gazdagon díszített kertjeit is, a város fölött pedig Hohensalzburg valóban lélegzetelállító várát. Ezek felkeresése kellemes kikapcsolódást ígér, nem beszélve a városkörnyéki megannyi őszi túra- és sétalehetőségről.

München, Németország: Oktoberfest

A Münchenben megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb és legismertebb sörfesztiválja, amely szeptember végétől október elejéig tart. Az esemény nem a csendesebb, meghittebb programok kedvelőinek kedvez: több mint 6 millió látogatót vonz évente, akik azért érkeznek, hogy részt vegyenek a bajor kultúra ünneplésében. A hatalmas sörsátrakban hagyományos bajor söröket szolgálnak fel, amelyeket külön erre az alkalomra főznek. Az autentikus ételek – mint a perec, bajor kolbászok és sült csülök – szintén elmaradhatatlan részei az élménynek.

Miért érdemes ellátogatni? München városa az Oktoberfest mellett számos más látnivalót is kínál. A Marienplatz, a város főtere, gyönyörű történelmi épületekkel, köztük az Új Városházával (Neues Rathaus) várja a turistákat. A város számos múzeumnak ad otthont, például a világhírű Deutsches Museumnak, ahol a technika- és a tudománytörténetbe nyerhetünk betekintést.

Bordeaux, Franciaország: Bordeaux S.O Good

Ha Bordeaux, akkor vörösbor? Igen, részben. Ugyanakkor a francia kulinária egyik legfelkapottabb városa még többről szól, mint hogy a világhírű történelmi vörösborok otthona legyen. A minden évben november közepén megrendezésre kerülő Bordeaux S.O Good  fesztiválon a kimagasló tájborok mellett ugyanis francia sztárséfek által készített fogásokat kóstolhatunk, elsősorban nyugat- és délnyugat-franciaországi termelők és halászok portékáiból válogathatunk, vagy akár új konyhatrükköket, főzési fogásokat is elsajátíthatunk azoktól, akiknél jobban kevesen értik az ételkészítés fortélyait.

Miért érdemes ellátogatni? Párizs mellett nehéz kiragyogni a francia városoknak, pedig – többek között – Bordeaux is lenyűgöző építészeti örökséggel rendelkezik. Salzburghoz hasonlóan a városközpont itt is az UNESCO Világörökség részét képezi, amin – végignézve mesés, a 18. századból fennmaradt épületein és széles sugárútjain – egyáltalán nem csodálkozhatunk. A Garonne folyó partján található, szintén a 18. században épült Place de la Bourse és az ezt körülölelő, Michel Corajoud tájépítész által tervezett, 2006-ban megvalósított, nem kevesebb, mint 3450 négyzetméternyi tükröződő víz, a Le Miroir d'Eau minden turista érdeklődésére számot tartanak, hiszen valóban szemet gyönyörködtető látványosságok.

 

Amennyiben úgy dönt, útra kel idén ősszel, ne feledkezzen meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Oszd meg másokkal