Hogyan mondhatjuk fel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB)

2024. október 3.

Hogyan mondhatjuk fel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB)?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) minden autótulajdonos számára kötelező, de időnként előfordulhat, hogy váltani szeretnénk biztosítót, vagy egyszerűen megszüntetnénk meglévő szerződésünket. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a KGFB felmondásának folyamatát, fontos szabályait, és azokat a tényezőket, amelyekre mindenképpen oda kell figyelni.

Miért mondanánk fel a KGFB-t?

A KGFB felmondásának több oka is lehet. Általában a következő esetekben lehet szükséges a KGFB megszűntetése:

  • Biztosítóváltás: Ha kedvezőbb ajánlatot találunk egy másik biztosítónál, érdemes lehet váltani. Minden autótulajdonosnak joga van a biztosítóváltásra évente egyszer, szerződéses évfordulókor.
  • Gépjármű eladása: Amennyiben eladjuk az autónkat, a biztosítást is fel kell mondani.
  • Autó végleges kivonása a forgalomból.
  • Gépjármű tulajdonosváltás.

A KGFB felmondásának szabályai

A KGFB felmondása nem lehetséges bármikor, csak évente egyszer, a szerződéses évfordulókor. A felmondást írásban kell benyújtani a biztosítónak, és azt legkésőbb az évfordulót megelőző 30 nappal el kell küldeni. Ha a határidőt elmulasztjuk, a szerződés automatikusan meghosszabbodik a következő biztosítási időszakra.

A KGFB felmondásának lépései a következőek:

1. Ellenőrizze a szerződése évfordulóját!

Az első lépés mindig a biztosítási évforduló pontos meghatározása. Ez az az időpont, amikor a biztosítást váltani lehet, és ettől a dátumtól visszaszámolva 30 nappal lehet a felmondást benyújtani. A szerződés évfordulóját általában a biztosító éves értesítőjéből vagy a biztosítási kötvényből tudhatjuk meg.

2. Készítse el a felmondási nyilatkozatot!

A felmondást írásban kell benyújtani. A nyilatkozatban szerepelnie kell az alábbi adatoknak:

  • Az Ön neve és címe
  • A gépjármű adatai (rendszám, alvázszám)
  • A biztosítási szerződés száma
  • A biztosító neve és címe
  • A felmondás pontos indoka (évforduló miatti felmondás, eladás stb.)
  • Dátum és aláírás

3. Küldje el a nyilatkozatot időben!

Fontos, hogy a felmondási nyilatkozatot legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt eljuttassa a biztosítójának.

4. Igazolás a felmondásról

A biztosítónak kötelessége visszaigazolni a felmondást. Ezt jellemzően írásban teszik meg, de előfordulhat, hogy elektronikus úton is megkapja az igazolást. Fontos, hogy ezt az igazolást megőrizze, mivel ez igazolja, hogy a biztosítás felmondása rendben megtörtént.

5. Készítsen új biztosítási szerződést (ha szükséges)!

Amennyiben biztosítót vált, érdemes időben megkötni az új biztosítási szerződést, hogy az az előző megszűnésével egy időben lépjen életbe. Ha gépjárműve nem rendelkezik érvényes KGFB-vel, akkor jelentős pénzbírságra számíthat, valamint a biztosítás nélküli időszakra vonatkozó fedezetlenségi díjat is ki kell fizetnie.

Online KGFB kalkulátorunk segítségével könnyen megtalálhatja az Ön számára legmegfelelőbb biztosítást!

Mikor nem szükséges a felmondás?

Bizonyos esetekben automatikusan megszűnik a KGFB, és nincs szükség külön felmondásra:

Gépjármű eladásakor a vevő köteles új biztosítást kötni, az eladó biztosítása pedig automatikusan megszűnik. Ezen kívül a gépjármű végleges forgalomból való kivonásakor az autó biztosítása szintén megszűnik, amennyiben az okmányirodában lezárják a gépjármű nyilvántartását.

Díjnemfizetés

A fentieken kívül fontos tudni, hogy a biztosítás abban az esetben is megszűnik, ha nem teszünk eleget a díjfizetési kötelezettségének. Ha a biztosítási díj esedékességétől számított 60. napig nem rendezzük a tartozásunkat, a biztosításunk megszűnik. Fontos tudni, hogy ezt követően nem válthatunk biztosítót. Kizárólag annál a biztosítónál köthetünk új szerződést, ahol a szerződésünk megszűnt.

Mi történik, ha lemeradtunk a biztosítási évfordulóról?

Ebben az esetben szintén írásban kell jeleznünk a felmonási szándékunkat a biztosító felé. Ilyen esetekben a biztosító elfogadhatja, illetve el is utasíthatja a kérelmet! Előfordulhat, hogy ilyen esetben az adott biztosító pótdíjat számol fel. 

A KGFB felmondása egy egyszerű, de szigorú szabályokhoz kötött folyamat, amely során figyelmet kell fordítanunk a határidők betartására és a megfelelő dokumentumok benyújtására. Ha biztosítót szeretnénk váltani, érdemes időben tájékozódni a legjobb ajánlatokról, hogy elkerüljük a biztosítási fedezet nélküli időszakot, amely komoly költségekkel járhat.

Ha biztosítást váltana, használja a netrisk.hu KGFB kalkulátorát, ahol könnyedén összehasonlíthatja a különböző biztosítók ajánlatait!

Oszd meg másokkal