Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2024. április 25.

Így működik az egészségpénztár, és erre költheti megtakarított forintjait

Hogyan működik az egészségpénztár? – teszik fel a kérdést sokan. Ebben a cikkben választ kaphat kérdésére, valamint azt is megtudhatja, hogy mi mindenre költheti a megtakarított forintokat.

Az egészségpénztár – amennyiben körültekintően használjuk – akár jelentős plusz megtakarítást is jelenthet az egyén vagy család szempontjából, hiszen 20% adó-visszatérítés járhat a megtakarított forintok után. Az öngondoskodás ezen formájának másik nagy előnye pedig az, hogy a váratlan egészségügyi kiadások is könnyebben kezelhetőek

A magánegészségügy terjedésével egyre többen ismerkednek meg az egészségbiztosítás fogalmával is, amit azonban gondosan meg kell különböztetnünk az egészségpénztári működéstől (a legfőbb különbségekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).  

Most azt mutatjuk be, hogy miként működik az egészségpénztári tagság, kinek jelent előnyös megoldást, és mi mindenre költhető a megspórolt összeg. 

Az alapok: egészségpénztári tagság, tagdíj, adó-visszatérítés és működési költség 

Mire van szükség ahhoz, hogy Ön aktív egészségpénztári tag lehessen? Nézzük a lépéseket és a fontos fogalmakat: 

  1. Tagsági regisztráció és számlanyitás a kiválasztott pénztárnál (pl. Prémium egészségpénztá). 

  1. A számlára az egészségpénztári tag pénzt helyez el egy összegben, vagy havi ráfordítással, ez a tagdíj. A tagdíjat többnyire utalás, vagy bankkártyás fizetés formájában is be lehet fizetni. Az így befizetett összeg − valamint a majd ehhez érkező adó-visszatérítés − költhető el a meghatározott egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra.  

  1. Egyes szolgáltatóknál − pl. Prémium − lehetőség van a bankkártyát és a pénztári kártyát összekapcsolni (“csodakártya”). Azaz, nincs szükség arra, hogy az ÖEP kártyán külön egyenleget tartsunk fenn, mégis tudunk vele fizetni, mivel ilyenkor az összeg automatikusan levonódik a kapcsolt bankkártyáról.  

  1. A befizetés átlag 4-7%-a (egészségpénztártól függően) képezi a működési költséget. Ez a részarányos összeg minden befizetést követően levonásra kerül. 

Mire költhető az ÖEP számlán megtakarított összeg?

Hogy egész pontosan mire költhetjük az ÖEP-ban megspórolt forintokat, az függ az adott önkéntes pénztártól, valamint attól is, hogy az egészségügyi terméket forgalmazó, vagy szolgáltató cég ÖEP partner-e, vagy sem.  

Az egészségpénztár számos egyszeri − vagy ritkábban felmerülő −, nagyobb tétel, valamint gyakran felmerülő − többnyire − kisebb kiadási tétel fedezésére egyaránt alkalmas. Nézzük a leggyakoribbakat! 

1. Magánegészségügyi szolgáltatások

Prevenciós szolgáltatások, szűrések (pl. bőrgyógyászat, nőgyógyászat), amelyek árából további 10%-os visszatérítés jár; magánintézményben történő szülés, magánorvosi beavatkozás, sőt, fogorvosi szolgáltatások is fizethetők egészségpénztári kártyával (utóbbira a legtöbb egészségbiztosítási csomag nem terjed ki).  

2. Gyógytorna, gyógyfürdő, alternatív terápiák (pl. balneoterápia)

Számos alternatív prevenciós, vagy kezelési módot lehet EÖP kártyával fedezni, azonban minden konkrét esetben érdemes rákérdezni az adott szolgáltatónál, hogy egészségpénztári partner-e. 

3. Gyógyszerek

A legtöbb patika elfogadja az ÖEP fizetéseket, így akár Önnek, akár másnak (pl. Szüleinek, gyermekének, barátjának) szüksége van pl. lázcsillapítóra, azt Ön rendezheti ÖEP számláról, ÖEP kártyával. 

4. Drogéria

A legnagyobb hálózattal jelenlévő drogériák (pl. Rossmann, DM) szintén elfogadnak egészségpénztári kártyát (ugyanakkor fontos, hogy csak az egészségpénztári támogatást élvező termékekre, például pelenkára). 

5. Szemüveg, kontaktlencse, egyéb optikai cikkek

Az optikai cikkek megvásárlása rendszeres anyagi tételt jelent az érintettek számára. Éppen ezért ebben a kategóriában különösen jó szolgálatot tehet az önkéntes pénztár. 

6. Babatermékek, babaápolás

Pelenka, babaápolási termékek − ezek állandó, rendszeres kiadást jelentenek, ha a baba megérkezett. Az egészségpénztár segítségével ezek a tételek is fedezhetők, így összességében az ezekre elköltött összeg 20%-át is megspórolhatjuk. 

Egészségpénztári számlájáról gyakorlatilag bárkinek vásárolhat

A lényeg az, hogy a vásárlás, kifizetés az adott egészségpénztári számláról menjen végbe, valamint szükség esetén a szolgáltatói számla is az önkéntes pénztár adatainak megfelelően legyen kiállítva. Így akár az egész család – szülőtől az unokáig – releváns költéseit finanszírozhatják egyetlen EÖP számláról.  

Amennyiben az éves költés többnyire meghaladja azt az összeget, amely után még jár a 20%-os adó-visszatérítés (évi 750 ezer forint), és a családban több SZJA-t fizető egyén is van, abban az esetben semmi akadálya nincs, hogy több ÖEP számla is aktív legyen, ezzel növelve a 20%-os visszatérítés összegét. 

Amennyiben Ön jelentősen kevesebbet költ évente a fenti egészségügyi kategóriákban, mint évi 750 ezer forint, de gond nélkül félre tudja tenni ezt az összeget, akkor ezt érdemes lehet megtennie, hiszen az adó-visszatérítés nem a költés, hanem az egészségpénztári számlára történő befizetés összege után jár. 

 Tehát nem a költés, hanem már a spórolás által gyarapodik az összeg, amelyet egy hirtelen felmerülő, nagyobb egészségügyi kiadásra az egészségpénztári megtakarításából fordítani tud. 

Magyarországon 1997 óta működnek önkéntes egészségpénztárak, amelyek közös vonása, hogy az egészség és az öngondoskodás metszetében helyezkednek el. Ezeket a pénztári szervezeteket természetes személyek hozták létre “a függetlenség, a kölcsönösség, a szolidaritás és az önkéntesség elve alapján” − írja meghatározásában az MNB. Az önkéntes egészségpénztárakra vonatkozó legfontosabb szabályokat az azóta többször módosított Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény tartalmazza. 

Oszd meg másokkal