elektromos roller

2024. július 12.

Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

Az elektromos roller tulajdonosoknak egy fontos változásra kell készülniük: 2024 júliusától bizonyos rollerek csak érvényes kötelező biztosítással vehetnek majd részt a forgalomban. Bemutatjuk, mely járműveket érinti a változás, és milyen költségekre lehet számítani!

Milyen esetben kell biztosítást kötni az elektromos rollerre?

Az elektromos rollerek szabályozása már évek óta napirenden volt az Európai Únión belül, hiszen a rollerek elterjedésével együtt egyre gyakoribb volt a jármű által okozott balesetek száma.

Azokra az elektromos rollerekre kell biztosítást kötni, amelyeknek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy saját tömege nagyobb, mint 25 kg, és legalább 14 km/h sebességre képes. Ugyanez a szabályozás vonatkozik minden egyéb elektromos rásegítéssel működő eszközre is, például a segwayekre és az elektromos egykerekű járművekre. Nem kell biztosítást kötni azonban az elektromos rásegítéssel működő (pedelec) kerékpárokra, a kizárólag mozgáskorlátozott személyek általi használatra szánt kerekesszékes járművekre, valamint a mozgáskorlátozott személy által vezetett e-moped járművekre.

Mikortól kell elektromos roller biztosítást kötnöm?

Az elektromos roller szabályozás értelmében a biztosítóknak június 8-ig kellett meghirdetniük a kötelező biztosításra vonatkozó tarifáikat, a változás pedig július 16-án lép érvénybe. Ettől a dátumtól kell kötelező biztosítással rendelkeznie, ha forgalomba szeretné helyezni az elektromos rollerét. A szabályozás értelmében a saját felelősségünk a roller paramétereit ellenőrizni, és ez alapján biztosítást kötni, ha szükséges!

Mennyibe kerül a biztosítás?

A legolcsóbb rollerbiztosítás 10 ezer forint alatti összeget jelent, a legdrágábbakért több mint 100 ezer forintot is lehet fizetni. A rollerekre vonatkozó kötelező biztosítások díját, csakúgy, mint más járműveknél, például az autóknál, több tényező befolyásolhatja. Egyebek mellett a rollertulajdonos állandó lakcíme, hiszen nem ugyanaz a biztosítási- és baleseti kockázat egy kisebb település alacsony forgalmú utcájában, mint egy nagyváros vagy Budapest útvonalain. Kalkulátorunk segítségével könnyedén összehasonlíthatja a biztosítók ajánlatait!

Hol és hogyan tudom megkötni?

KGFB kalkulátorunk segítségével könnyen megkötheti biztosítását! Egyszerűen jelölje be az ”egyéb gépjármű” opciót, adja meg az elektromos roller vagy elektromos rásegítéssel működő eszközének adatait, és máris láthatja a biztosítók adatait. Fontos megjegyezni, hogy:

  • A folyamat során nem lehet megállapítani, hogy az adott gépjárműre valóban kell- e kötni kötelező biztosítást. A roller szabályozás értelmében ezt az ügyfélnek kell eldöntenie a saját járműével kapcsolatban.
  • Csak a tulajdonos vagy a jármű használója köthet szerződést.
  • Ezeknél a gépjárműveknél nincs forgalmi engedély, jogosítvány, és kártörténeti nyilvántartás sem, így ezt nem kell kitölteni.

Nem érdemes megúszni!

Nem igazán érdemes elmulasztani a kötelező biztosítás megkötését az érintett rollerekre. A díjak viszonylag alacsonyak, cserébe akár több millió forintos károkozás esetén is megfelelő védelmet nyújtanak. Egy nagyobb teljesítményű roller komolyabb sebességgel sérüléseket okozhat a többi járókelőnek, de komoly kárt tud okozni más járművekben is. A rollereseknek azon is érdemes elgondolkozni, hogy saját magukra is kössenek balesetbiztosítást, hiszen maguk is szenvedhetnek akár komoly sérüléseket!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek